Χρώμα & Διακόσμηση

Πώς να συνδυάσετε χρώματα

Η επιλογή χρωμάτων για το σπίτι σας μπορεί να μοιάζει με Γολγοθά. Αυτό το blog θα εξηγήσει πώς να ταιριάξετε χρώματα, και πώς να συνδυάσετε χρώματα για να δημιουργήσετε την τέλεια χρωματική παλέτα σας.

Καθώς υπάρχουν τόσα χρώματα διαθέσιμα, έχουμε συντάξει μερικά tips για να σας βοηθήσουμε να κάνετε αυτήν την επιλογή ευκολότερα.

Υπολογίστε τον χώρο σας και την διάθεση

Τί δωμάτιο βάφετε, και τί διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε; Τα θερμότερα χρώματα είναι διεγερτικά και δουλεύουν καλά σε κοινωνικούς χώρους όπως το σαλόνι ή την τραπεζαρία. Αν θέλετε ένα πιο ήρεμο ή χαλαρό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα σε ένα γραφείο ή υπνοδωμάτιο, λειτουργούν καλύτερα οι ψυχρότερες αποχρώσεις.

Χρωματικές παλέτες

Μπορεί να έχετε ήδη υπάρχοντα χρώματα σε ένα δωμάτιο που δεν θέλετε να αλλάξετε, όπως έπιπλα. Οι φυσικές και ευέλικτες αποχρώσεις δεν θα δημιουργήσουν δυσαρμονία με τα ήδη υπάρχοντα χρώματά σας.

Αν θέλετε να εισαγάγετε περισσότερο χρώμα, μπορείτε να συνδυάσετε πιο φωτεινές ή σκοτεινές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, για να δημιουργήσετε μια τονική παλέτα, που είναι πιο διακριτική.

Ή, να προσθέσετε ένα δεύτερο χρώμα, που συμπληρώνει μια ήδη υπάρχουσα απόχρωση, χρησιμοποιώντας τον τροχό των χρωμάτων, όπως για παράδειγμα να προσθέσετε κόκκινο ή μωβ σε μία υπάρχουσα πράσινη παλέτα.

Για αυτούς που είναι πιο περιπετειώδεις, μία τριαδική χρωματική παλέτα χρησιμοποιεί τρία σημεία με ίσες αποστάσεις στον τροχό, ώστε να συνδυάσετε τρία χρώματα σε ένα δωμάτιο.

Υπολογίστε τον φωτισμό

Το φως είναι πολύ σημαντικό, και επηρεάζει το πώς φαίνεται ένα χρώμα σε ένα δωμάτιο. Τα χρώματα σε ένα δωμάτιο που βλέπει προς τον νότο θα φαίνονται πιο θερμά από ότι σε ένα δωμάτιο που βλέπει προς τον βορά.

Υπολογίστε πώς φαίνεται ένα χρώμα σε φυσικό και τεχνητό φωτισμό σε ένα δωμάτιο πριν βάψετε ολόκληρο το δωμάτιο.

Δοκιμάστε τα χρώματά σας

Χρησιμοποιήστε δείγματα χρωμάτων για να δοκιμάσετε τα χρώματα στον χώρο σας πριν βάψετε έναν ολόκληρο τοίχο ή ένα δωμάτιο.