Προτάσεις & Λύσεις

Πρόβλημα & Λύση: Αποκόλληση κεραμικών πλακιδίων

Πρόβλημα: Αποκόλληση κεραμικών πλακιδίων σε εξωτερική τοιχοποιία

Πιθανές αιτίες

Οι πιθανές αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος μπορούν να αποδοθούν στα πιο κάτω:

  1. Εισχώρηση υγρασίας στο υπόστρωμα, λόγω παράλειψης εφαρμογής αρμόστοκου
  2. Αστοχία συγκολλητικού υλικού
  3. Ακατάλληλος τύπος κόλλας
  4. Ανεπαρκής ποσότητα κόλλας κατά την εφαρμογή

Λύση

Αρχικά θα πρέπει να γίνει έλεγχος ολόκληρης της περιοχής γύρω από τα αποκολλημένα πλακίδια, μήπως και βρεθούν κι άλλα προβληματικά σημεία. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται το ελαφρύ χτύπημα των γύρω πλακιδίων με ένα ξύλινο ή μεταλλικό αντικείμενο.

Με μια σπάτουλα σηκώνονται προσεκτικά τα αποκολλημένα πλακάκια, δουλεύοντας από τις γωνίες προς το κέντρο.  Απομακρύνονται από το υπόστρωμα η υπάρχουσα κόλλα, τυχόν υπολείμματα αρμόστοκου, σκόνες και σαθρά υλικά, αφήνοντας την επιφάνεια λεία και καθαρή.

Για την εφαρμογή των νέων πλακιδίων, συστήνονται οι ρητινούχες, υδαταπωθητικές κόλλες πλακιδίων ISOMAT AK-20 ή ISOMAT AK-22.  Η κόλλα πλακιδίων ετοιμάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της.  Στη συνέχεια, με μια οδοντωτή σπάτουλα απλώνεται η κόλλα επάνω στο υπόστρωμα και πιέζεται το πλακάκι πάνω της.  Το πλακάκι μπορεί να χτυπηθεί ελαφρά με μια ματσόλα ή ένα ξύλο, απομακρύνοντας τον παγιδευμένο αέρα από κάτω και εξασφαλίζοντας την πρόσφυση της κόλλας σε ολόκληρη την επιφάνεια του πλακιδίου.

Περίπου 24 ώρες μετά την εφαρμογή των πλακιδίων, ακολουθεί η αρμολόγηση με τον αρμόστοκο MULTIFILL SMALTO 1-8.  Αφότου στεγνώσει ο αρμόστοκος, με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί, καθαρίζονται τόσο η επιφάνεια με τα πλακάκια, όσο και οι αρμοί.