Προτάσεις & Λύσεις

Εσωτερική στεγάνωση υπογείου: δώστε τέλος στην υγρασία και μεταμορφώστε το χώρο σας

Θέλετε να αξιοποιήσετε το υπόγειό σας και να το μετατρέψετε σε ένα άνετο playroom, ένα ιδιωτικό γυμναστήριο ή έναν τακτοποιημένο αποθηκευτικό χώρο, αλλά η έντονη υγρασία σας αποτρέπει;

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την υγρασία δημιουργούν πονοκεφάλους σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, ενώ τις περισσότερες φορές φαντάζουν πολύπλοκα και δυσεπίλυτα. Μην αποθαρρύνεστε! Υπάρχει λύση που θα σας απαλλάξει μια και καλή από την υγρασία και θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το υπόγειό σας με τον τρόπο που επιθυμείτε!

Η μέθοδος που θα περιγράψουμε παρακάτω, προτείνεται τόσο σε νέες όσο και σε παλιές κατασκευές, εφόσον υπάρχει αδυναμία να στεγανώσουμε το υπόγειό μας εξωτερικά. Όλα τα υλικά που παρουσιάζονται είναι διαθέσιμα στην επίσημη σελίδα της ISOMAT, όπου μπορείτε να βρείτε και χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες για το καθένα.

Tip Αν η υγρασία δεν είναι εμφανής, αλλά διακρίνετε μυρωδιά μούχλας, δοκιμάστε, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία που σας προτείνουμε, να αερίσετε καλά το χώρο σας. Ενδέχεται η υγρασία να δημιουργείται από συμπυκνωμένους υδρατμούς που δεν βρίσκουν έξοδο διαφυγής και ο σωστός αερισμός να δώσει τη λύση στο πρόβλημά σας.

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:

  • Κρουστικό δράπανο
  • Βούρτσα
  • Μυστρί
  • AQUAMAT
  • DUROCRET ή DUROCRET-FAST
  • AQUAFIX

Προετοιμασία της επιφάνειας για την εσωτερική στεγάνωση υπογείου

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της εφαρμογής είναι η στεγάνωση να εφαρμοστεί σε επιφάνειες που αντέχουν στατικά στην αρνητική πίεση του νερού, δηλαδή στην πλάκα και στα τοιχία του υπογείου. Για αυτό το λόγο, στην περίπτωση παλιών κατασκευών, πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε τυχόν σοβάδες και επιστρώσεις σε δάπεδα (π.χ. πλακίδια). Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη διαδικασία που μπορεί να αποθαρρύνει μερικούς, δυστυχώς, όμως, αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να εξασφαλίσετε με σιγουριά την επιτυχία του αποτελέσματος και να απαλλαγείτε οριστικά από την υγρασία.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε επιμελώς, το υπόστρωμα, ώστε να είναι απαλλαγμένο από υπολείμματα λαδιού, σκόνες, σαθρά υλικά κλπ.

Έπειτα, διαβρέχουμε τις γωνίες στη συμβολή του δαπέδου με τα κατακόρυφα στοιχεία (τοιχία, υποστυλώματα) και τις εξομαλύνουμε με τα ρητινούχα επισκευαστικά τσιμεντοκονιάματα DUROCRET ή DUROCRET-FAST, διαμορφώνοντας καμπύλο λούκι.

Στα περιμετρικά τοιχία, διανοίγουμε κωνικά, με το κρουστικό δράπανο, τα μορέλα και τις φουρκέτες, σε βάθος 3 cm και στοκάρουμε με DUROCRET ή DUROCRET-FAST. Με τα ίδια υλικά στοκάρουμε και τυχόν αρμούς διακοπής εργασίας (εφόσον διανοιχθούν κατά μήκος, τριγωνικά και σε βάθος 3 cm), καθώς και οι υπάρχουσες φωλιές στο σκυρόδεμα. Αν κατά τη διάρκεια των εργασιών παρατηρηθεί εισροή νερού, σφραγίζουμε τα συγκεκριμένα σημεία με το υπερταχείας πήξης σφραγιστικό τσιμέντο AQUAFIX.

Εφαρμογή στεγανωτικής στρώσης

Ξεκινάμε διαβρέχοντας καλά τα περιμετρικά τοιχία και εφαρμόζουμε με βούρτσα το επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα AQUAMAT σε δύο έως τέσσερις στρώσεις (ανάλογα με το βαθμό καταπόνησης από το νερό). Κάθε επόμενη στρώση ακολουθεί, εφόσον έχει στεγνώσει η προηγούμενη. Η επάλειψη γίνεται σε στρώσεις πάχους έως και 1mm και επεκτείνεται σε ύψος τουλάχιστον 50 cm πάνω από το φυσικό έδαφος.

Τέλος, εφαρμόζουμε το AQUAMAT και στο δάπεδο του υπογείου, σε δύο έως τέσσερις στρώσεις, κατά τον ίδιο τρόπο.

Με τη χρήση του AQUAMAT διαμορφώθηκε μια ενιαία στεγάνωση στο εσωτερικό του υπογείου, που μπορεί να δεχθεί σοβά, χρώμα ή πλακάκια. Το πιο βασικό, όμως, είναι ότι το υπόγειό σας έχει απαλλαχθεί από την υγρασία! Μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στη διαμόρφωσή του, όπως εσείς επιθυμείτε, προσθέτοντας έναν επιπλέον χρήσιμο χώρο στο σπίτι σας, που είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα γίνει ο αγαπημένος σας…