Προτάσεις & Λύσεις

Αντικατάσταση αποκολλημένων πλακιδίων εύκολα και οικονομικά!

Πόσες φορές ακόμα θα κοιτάξετε τα αποκολλημένα πλακάκια στο μπάνιο σας μέχρι να πάρετε την απόφαση να τα αλλάξετε; Δεν έχετε στην άκρη κομπόδεμα για ολική ανακαίνιση του μπάνιου σας;

Κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς το πρόβλημα λύνεται και μεμονωμένα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε όλα τα πλακίδια του μπάνιου, και η αντικατάσταση των αποκολλημένων μόνο πλακιδίων θεωρείται μία σχετικά εύκολη διαδικασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες για γρήγορη, εύκολη και οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος!

Αποκόλληση πλακιδίων: Αίτια του προβλήματος
Τα πλακάκια αποτελούν μία από τις συνηθέστερες και ανθεκτικότερες επιλογές για την επικάλυψη δαπέδων και τοίχων, ιδιαίτερα σε υγρούς χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο, καθώς είναι αδιάβροχα και χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή στον χρόνο και τις καταπονήσεις. Ωστόσο, η φθορά του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην αποκόλληση τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά.

Οι συνηθέστερες μορφές αποκόλλησης πλακιδίων είναι δύο. Στην πρώτη περίπτωση, το πλακάκι εμφανίζεται ανυψωμένο από τη διαστολή, φαινόμενο που είναι γνωστό και ως «φούσκωμα». Στη δεύτερη, η αποκόλληση πραγματοποιείται χωρίς καμία εμφανή ένδειξη. Αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο όταν, πατώντας επάνω στην επιφάνεια του πλακιδίου, ακούγεται ένας υπόκωφος ήχος.

Τα πλακίδια αποκολλώνται εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως οι έντονοι κραδασμοί, οι μηχανικές καταπονήσεις ή η αστοχία του συγκολλητικού υλικού. Η συνηθέστερη όμως αιτία είναι η εισχώρηση της υγρασίας στο υπόστρωμα, ιδιαίτερα σε χώρους που εκτίθενται τακτικά σε υγρασία, όπως είναι το μπάνιο.

Αποκαταστήστε τα πλακάκια σας βήμα-βήμα
Η αντικατάσταση ενός ή μερικών αποκολλημένων πλακιδίων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία και θα μπορούσατε να την κάνετε ακόμα κι εσείς μόνοι σας. Θυμηθείτε να ελέγξετε ολόκληρη την περιοχή γύρω από το αποκολλημένο σας πλακίδιο, μήπως και βρείτε κι άλλες προβληματικές εστίες ώστε να τις αντιμετωπίσετε εγκαίρως. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται το ελαφρύ χτύπημα των γύρω πλακιδίων με ένα ξύλινο ή μεταλλικό αντικείμενο.

Η εργασία σας θα γίνει πιο σωστά αν χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα υλικά. Η ελαστική και υδαταπωθητική κόλλα πλακιδίων ISOMAT AK 22 και ο υδαταπωθητικός αρμόστοκος MULTIFILL SMALTO 1-8 συνιστούν τον ιδανικό συνδυασμό για την περίπτωσή σας. Η ISOMAT AK 22 είναι μία υψηλής ποιότητας, ελαστική, ρητινούχα κόλλα πλακιδίων, ρητίνες, με εξαιρετική αντοχή στην υγρασία. Χρησιμοποιείται για την κόλληση απορροφητικών και μη απορροφητικών πλακιδίων σε τοίχους και δάπεδα, όπως και σε επιφάνειες με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε πρόσφυση, ελαστικότητα και στεγανότητα.

Ο MULTIFILL SMALTO 1-8 είναι ένας έγχρωμος αρμόστοκος πλακιδίων με βάση το τσιμέντο, ενισχυμένος με ρητίνες. Διαθέτει εξαιρετική αντοχή, άριστη χρωματική σταθερότητα και μεγάλη υδαταπωθητικότητα. Περιέχει ειδικά συστατικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων στον αρμό, ενώ δημιουργεί μία λεία και γυαλιστερή τελική επιφάνεια. Είναι κατάλληλος για αρµολόγηση πλακιδίων σε τοίχο ή δάπεδο κάθε είδους, σε πλάτος αρμών 1 έως 8 mm.

Τώρα που γνωρίζετε ποια πλακάκια χρειάζονται επισκευή και έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα υλικά, ας δούμε βήμα-βήμα τη διαδικασία της αποκατάστασης.

Βήμα 1:
Αφαιρούμε τον αρμόστοκο γύρω από το αποκολλημένο πλακίδιο. Η εργασία αυτή καλό θα ήταν να γίνει με γωνιακό τροχό, ώστε να μην σπάσουμε τα υγιή γειτονικά πλακίδια κατά την αφαίρεση των προβληματικών.

Βήμα 2:
Με μία σπάτουλα, σηκώνουμε προσεκτικά το αποκολλημένο πλακάκι, δουλεύοντας από τις γωνίες προς το κέντρο.

Βήμα 3:
Απομακρύνουμε από το υπόστρωμα την υπάρχουσα κόλλα, υπολείμματα αρμόστοκου, σκόνες και σαθρά υλικά, αφήνοντας την επιφάνειά μας λεία και καθαρή. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου τα πλακάκια βρίσκονται σε υγρούς χώρους, καλό θα είναι να περιμένουμε λίγη ώρα, έτσι ώστε να εκτονωθεί η υγρασία που πιθανώς υπάρχει στο υπόστρωμα.

Βήμα 4:
Ετοιμάζουμε την κόλλα πλακιδίων ISOMAT AK 22 σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της. Προκειμένου να πετύχουμε το σωστό διάστημα από τα γειτονικά πλακίδια, τοποθετούμε ανάμεσα στα πλακάκια τους κατάλληλους αποστάτες-σταυρούς. Στη συνέχεια, με μία οδοντωτή σπάτουλα απλώνουμε την κόλλα επάνω στο υπόστρωμα και πιέζουμε το πλακάκι πάνω της. Μπορούμε να το χτυπήσουμε ελαφρά με μία ματσόλα ή ένα ξύλο, απομακρύνοντας τον παγιδευμένο αέρα από κάτω και εξασφαλίζοντας την πρόσφυση της κόλλας σε ολόκληρη την επιφάνεια του πλακιδίου.

Βήμα 5:
Περίπου 24 ώρες μετά την κόλληση των πλακιδίων, ακολουθεί η αρμολόγηση με τον αρμόστοκο MULTIFILL SMALTO 1-8 στην ίδια απόχρωση, που έχει ο αρμός και στο υπόλοιπο μπάνιο σας. Ετοιμάζουμε τον αρμόστοκο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αφαιρούμε τους αποστάτες και καθαρίζουμε σχολαστικά τους αρμούς. Διαβρέχουμε ελαφρά την επιφάνεια με ένα νωπό πανί, φροντίζοντας να μην παραμείνουν σταγόνες. Χρησιμοποιώντας μία λαστιχένια σπάτουλα, γεμίζουμε τους αρμούς με τον αρμόστοκο, με διαγώνιες κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν αρχίσει να στεγνώνει, καθαρίζουμε την επιφάνεια με ένα ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι, έτσι ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση αλάτων στους αρμούς.

Βήμα 6:
Αφότου στεγνώσει ο αρμόστοκος, προχωράμε στο τελικό φινίρισμα. Με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί, τρίβουμε και καθαρίζουμε πάλι τόσο τα πλακάκια, όσο και τους αρμούς.

Αυτό ήταν! Η επιφάνειά σας θα δείχνει σαν καινούρια. Με αυτή την εύκολη και οικονομική εργασία, κανείς δεν θα μπορεί να καταλάβει ποια ήταν η προβληματική επιφάνεια, αφού η δουλειά σας θα μοιάζει σαν επαγγελματική!

Αν πάλι δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας σωστά την εργασία αυτή, ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία-εφαρμοστή που θα σας εγγυηθεί ένα πολύ γρήγορο και άριστο αποτέλεσμα.

Related Products