Διάφορα Θέματα

To No1 σπρέι ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα παράγεται στην Ελλάδα – Cosmos Lac

Οι σειρές χρωμάτων EASY MAX, CHALK EFFECT, SPRAY.BIKE τώρα με πιστοποίηση carbon neutral.

Στην COSMOS LAC εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια εργαζόμαστε για να κάνουμε το βάψιμο μία ολοένα πιο εύκολη και ευχάριστη διαδικασία τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες. Σήμερα όμως, η ατζέντα απαιτεί να φροντίσουμε και για κάτι επιπλέον: να συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος, περισσότερο πράσινος και καλύτερος για τις επόμενες γενιές.

Τρεις από τις βασικές σειρές χρωμάτων μας, η EASY MAX, η CHALK EFFECT και η SPRAY.BIKE θα φέρουν πλέον πιστοποίηση Ουδέτερου Ανθρακικού Αποτυπώματος (CARBON NEUTRAL PRODUCT).

Η πρωτοβουλία για τη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας και της αντιστάθμισής τους ξεκίνησε το 2021 με γνώμονα τη δέσμευσή μας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η διαδικασία μέτρησης και πιστοποίησης ολοκληρώθηκε μέσω 2 ανεξάρτητων φορέων και υπήρξε μία μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Η ολοκλήρωση της πιστοποίησης μας γέμισε ικανοποίηση. Η παγκόσμια πρωτιά μας γέμισε περηφάνια. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, φιλικά προς τον χρήστη, με ολοένα και λιγότερες επιπτώσεις – έως και μηδενικές – για το φυσικό περιβάλλον.

Μέσα στο 2023 σκοπός μας είναι όλες οι σειρές χρωμάτων που παράγονται στη μονάδα της COSMOS LAC να φέρουν την πιστοποίηση CARBON NEUTRAL. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε αυτή την πρωτοβουλία και στους πελάτες ιδιωτικής ετικέτας, ούτως ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων φιλικών για το περιβάλλον προϊόντων.

Μείωση εκπομπών αερίου & αντισταθμιστικά μέτρα:

Με βάση το EPD® (Environmental Product Declaration), την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος, ξεκινήσαμε το 2021 την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής τους (Life-cycle assessment): από τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία παραγωγής μέχρι το στάδιο της διανομής και της χρήσης από τον τελικό καταναλωτή, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό μας είναι η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία της παραγωγικής διαδικασίας, και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ παράλληλα ήδη φροντίζουμε όλα τα προϊόντα συσκευασίας μας να είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Παράλληλα, για τις εκπομπές που δεν μπορούν άμεσα να μειωθούν, έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε πρόγραμμα αντισταθμιστικών ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος, επενδύοντας μεταξύ άλλων σε αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις, αλλά και σε 6 παγκοσμίου βεληνεκούς πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα θα στηρίξουμε τα ακόλουθα έργα διεθνούς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος:

  • Καμπότζη: Reduced Emissions From Deforestation And Degradation In Keo Seima Wildlife Sanctuary
  • Ουγκάντα: Up Energy Improved Cookstoves Programme, Uganda
  • Βουλγαρία: Methane Gas Capture and Electricity Production at Kubratovo Wastewater Treatment Plant, Sofia, Bulgaria
  • Βραζιλία: Buenos Aires Renewable Biomass
  • Ινδία: 199.70 MW Wind Project
  • Κένυα: Planting Trees in Kenya