Προτάσεις & Λύσεις

Εφαρμογή του Διακοσμητικού Δαπέδου Terrazzo

Το διακοσμητικό δάπεδο Terrazzo επαναφέρει στις τάσεις της αρχιτεκτονικής τη vintage αισθητική του μωσαϊκού σε πιο μοντέρνα εκδοχή, με χρήση σύγχρονων υλικών υψηλής ποιότητας από την ISOMAT

Τρόπος εφαρμογής

Προετοιμασία υποστρώματος

Το υπόστρωμα πρέπει να είναι απαλλαγμέο από σκόνες, λάδια, σαθρά υλικά κ.λπ. Τυχόν ατέλειες όπως ρωγμές, κενά στο υπόστρωμα κτλ., πρέπει να επισκευάζονται με κατάλληλα υλικά.

Σε πορώδεις επιφάνειες (όπως σκυρόδεμα, τσιμεντοκονία κτλ.) εφαρμόζεται το ακρυλικό αστάρι FLEX-PRIMER, ενώ σε μη πορώδεις επιφάνειες (όπως επιφάνειες πλακιδίων κτλ.) συνιστάται το χαλαζιακό αστάρι ISOMAT SUPERGRUND. Ακολουθεί η επικάλυψη με το DUROCRET-TERRAZZO*, εφόσον το αστάρι έχει στεγνώσει εντελώς.

Εφαρμογή διακοσμητικού δαπέδου

Σε καθαρό δοχείο με νερό προστίθεται το DUROCRET-TERRAZZO* υπό συνεχή ανάδευση με τη χρήση δραπάνου χαμηλών στροφών. Σε περίπτωση χρωματισμού, ο επιθυμητός συνδυασμός χρωστικών ISOMAT DECO-COLOR συνιστάται να διαλύεται στο νερό ανάμιξης. Κατόπιν, προστίθενται οι έγχρωμες φυσικές ψηφίδες ISOMAT NATURAL COLORED STONES* στην προτεινόμενη δοσολογία και αναμιγνύονται με δράπανο χαμηλών στροφών έως ότου κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο τσιμεντοκονίαμα.

Το μίγμα απλώνεται στο προετοιμασμένο υπόστρωμα και διαστρώνεται με μεταλλική σπάτουλα σε πάχος από 1 έως 2εκ. Ακολουθεί η απαραιτητη εξομάλυνση της επιφάνειας με χρήση μεταλλικού πήχη. Επί της νωπής επιφάνειας του DUROCRET-TERRAZZO* (εντός 15-20 λεπτών από την επιπέδωσή του) ψεκάζεται καθολικά η ειδική ακρυλική αντιεξατμιστική προστασία ISOCURE-A*.

Μετά από 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, πραγματοποιείται η διαδικασία μηχανικής επεξεργασίας, λείανσης κι επίτευξης του τελικού φινιρίσματος του διακοσμητικού δαπέδου είτε με τρίψιμο της επιφάνειας με μηχανή μωσαϊκού με πέτρες λείανσης είτε με τρίψιμο της επιφάνειας με τριβείο χειρός και κατόπιν με γυαλόχαρτο (σε περιπτώσεις μικρών έργων, λεπτομερειών ή σε επιφάνειες που λόγω μορφολογίας ή εμποδίων δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί η μηχανή μωσαϊκού).

Στη συνέχεια, απαιτείται επιμελής καθαρισμός της επιφάνειας από τη σκόνη με σκούπα υψηλής απορροφητικότητας. Τυχόν μικρές οπές, πόροι κτλ, που δημιουργήθηκαν επί της επιφάνειας του DUROCRET-TERRAZZO* λόγω της μηχανικής κατεργασίας που προηγήθηκε, σφραγίζονται με το επισκευαστικό κονίαμα με βάση το τσιμέντο ΛΕΥΚΟ 52,5. Όταν το DUROCRET-TERRAZZO* είναι χρωματισμένο, το ΛΕΥΚΟ 52,5 θα πρέπει να χρωματίζεται στην ίδια απόχρωση.

Εφαρμογή βερνικιού

Δύο-τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής και εφόσον έχει στεγνώσει η επιφάνεια, ακολουθεί η εφαρμογή του διάφανου πολυουρεθανικού βερνικιού διαλύτου VARNISH-PU 2K (gloss ή satin) ή του διάφανου πολυουρεθανικού βερνικιού ενός συστατικού, χωρίς διαλύτες, VARNISH-PU 1K* (satin-matt), τουλάχιστον σε 2 στρώσεις.

Τα ανωτέρω βερνίκια σκουραίνουν γενικά την επιφάνεια. Εάν αυτό δεν είναι επιθυμητό, συνιστάται την προηγούμενη μέρα από την εφαρμογή του VARNISH-PU 2K ή του VARNISH-PU 1K ο εμποτισμός της επιφάνειας με το ακρυλικό βερνίκι νερού VS-W ή το υδατοδιαλυτό πολυουρεθανικό βερνίκι VARNISH-PU 2KW αντίστοιχα.

Σε χώρους διαχείρισης και επεξεργασίας τροφίμων χρησιμοποιείται το πιστοποιημένο διάφανο υδατοδιαλυτό πολυουρεθανικό βερνίκι 2 συστατικών, με satin-matt φινίρισμα, VARNISH-PU 2KW και ως τελική στρώση.