Χρώμα & Διακόσμηση

Επισκευή και βαφή ξύλινων επιφανειών

Θέλετε να κάνετε τα ξύλινα παράθυρα και τις πόρτες σας να μοιάζουν σαν καινούρια; Θέλετε να μεταμορφώσετε τις ξύλινες καρέκλες σας ή να αναδείξετε την ομορφιά ενός παλιού αγαπημένου ξύλινου αντικειμένου;

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε!

Το ξύλο αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα δομικά υλικά, αλλά και αγαπημένη διακοσμητική επιλογή με απεριόριστες αισθητικές δυνατότητες. Ξύλινα έπιπλα, σκάλες, κάγκελα και ποικίλες άλλες επιφάνειες προσθέτουν ζεστασιά στο χώρο μας, ενώ όταν συνδυαστούν με τα κατάλληλα υλικά, δίνουν κάθε φορά ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Για να διατηρήσουμε την αρχική όψη των ξύλινων επιφανειών, αλλά και για να ανακαινίσουμε δημιουργικά τα παλιά μας έπιπλα, απαιτείται η κατάλληλη επεξεργασία και βαφή τους. Πρόκειται για μια εργασία που μπορείτε να αναλάβετε και μόνοι σας, αν δώσετε την κατάλληλη προσοχή στα βήματα που ακολουθούν και αν, όπως σε κάθε DIY project, οπλιστείτε με την κατάλληλη υπομονή και διάθεση!

Μπορείτε, πριν ξεκινήσετε, να κάνετε δοκιμές σε μια ξύλινη επιφάνεια (η οποία δε θα σας λείψει πολύ αν καταστραφεί), ενώ για αρχή, σας προτείνουμε να επιλέξετε τη βαφή ενός μικρού αντικειμένου. Επιλέξτε τα κατάλληλα χρώματα και ξεκινήστε!

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:

  • Βούρτσα (για τον καθαρισμό της επιφάνειας)
  • Γυαλόχαρτο ή παλμικό τριβείο
  • Πινέλο η ρολό (ιδανικά για βαφή ξύλου)
  • ISOLAC-AQUA ECO PRIMER
  • ISOLAC-ΑQUA ECO GLOSS (γυαλιστερό φινίρισμα) ή ISOLAC-ΑQUA ECO SATIN (σατινέ φινίρισμα)

Για τυχόν αποκατάσταση ρωγμών ή βαθουλωμάτων στην επιφάνεια:

Προετοιμασία της ξύλινης επιφάνειας για τη βαφή.

1. Αρχικά, καθαρίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια με μία βούρτσα, ώστε να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από λίπη, σαθρά υλικά, σκόνες κλπ.

2. Τυχόν τρύπες ή ρωγμές αποκαθίστανται με τον ακρυλικό στόκο ISOMAT ACRYL-STUCCO. Το ISOMAT ACRYL-STUCCO εφαρμόζεται τραβηχτά με σπάτουλα, σε δύο στρώσεις. Η δεύτερη στρώση ακολουθεί αφού στεγνώσει η πρώτη.

3. Στη συνέχεια, λειαίνουμε την επιφάνεια µε το κατάλληλο γυαλόχαρτο. Για τη σωστή επιλογή της διαβάθμισης του γυαλόχαρτου συμβουλευθείτε το κατάστημα από το οποίο θα προμηθευτείτε τα εργαλεία σας.

4. Εφόσον έχουμε εξομαλύνει τις ανωμαλίες του υποστρώματος και έχουμε επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθαρίζουμε και πάλι την επιφάνεια, απομακρύνοντας τη σκόνη.

TIP: Για να έχουμε ένα πολύ λείο αποτέλεσμα, αλλά και για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία του τριψίματος, ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλμικό τριβείο (ειδικό ηλεκτρικό εργαλείο τριψίματος).

5. Ακολουθεί το αστάρωµα της επιφάνειας µε τη βελατούρα νερού ISOLAC-AQUA ECO PRIMER. Το ISOLAC-AQUA ECO PRIMER, εφαρμόζεται, με πινέλο ή ρολό, σε ένα ή δύο χέρια, αραιωμένο έως 5 -10% µε καθαρό νερό. Αφού στεγνώσει, η επιφάνεια πρέπει και πάλι να λειανθεί µε γυαλόχαρτο και να καθαριστεί.

Βαφή ξύλινης επιφάνειας

Έχετε ολοκληρώσει το πιο κουραστικό κομμάτι και η επιφάνειά σας είναι έτοιμη για τη βαφή! Επιλέξτε την απόχρωση που θα αποδώσει καλύτερα το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα και θα ταιριάξει ιδανικά στο χώρο σας. Μία από τις μοναδικές αποχρώσεις του συστήματος χρωματισμού ΙSOMAT COLOR SYSTEM είναι σίγουρα αυτή που ψάχνετε!

Για να έχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με διάρκεια στο χρόνο, και για να διευκολύνετε τη διαδικασία της εφαρμογής, είναι σημαντικό να επιλέξετε μία βαφή υψηλής ποιότητας, όπως η ριπολίνη νερού ISOLAC-AQUA ECO.

Το ISOLAC-AQUA ECO το αναδεύουμε καλά πριν τη χρήση και το εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις, με πινέλο ή ρολό, αραιωμένο έως 5-10% µε καθαρό νερό. Η δεύτερη στρώση ακολουθεί, εφόσον στεγνώσει πλήρως η πρώτη.

Καθαρισµός εργαλείων:
Καθαρίστε τα εργαλεία, αµέσως µετά τη χρήση τους, µε νερό και απορρυπαντικό. Πριν τον καθαρισµό, αφαιρέστε από τα εργαλεία, όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό. Σας άρεσε το αποτέλεσμα και η διαδικασία; Συνεχίστε με τη βαφή μίας μεγαλύτερης επιφάνειας, αντικειμένου ή επίπλου, και κάντε το σπίτι σας… αγνώριστο!