Χρώμα & Διακόσμηση

Βάψτε ξανά την ξύλινη σκάλα σας

Το να βάψετε ξανά μια ξύλινη σκάλα είναι μια τολμηρή διακοσμητική επιλογή. Tο Floors & Stairs Renovation Paint της V33 είναι ειδικευμένο στην ανακαίνιση ξύλινων σκάλων. Είναι διαθέσιμο σε πολλές αποχρώσεις, εύκολο στην εφαρμογή, και δεν χρειάζεται υπόστρωμα.

Βήμα 1: Γυαλόχαρτο πριν το βάψιμο

Πριν βάψετε την σκάλα, βουρτσίστε με μια βούρτσα καθαρισμού με σκληρές τρίχες για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα βερνικιού ή μπογιάς. Εστιάστε παραπάνω στις γωνίες των πατημάτων και των υψών του σκαλιού. Αφαιρέστε τα μέρη που διαλύονται με ένα πανί. Σε σκάλες που έχουν κερωθεί, απολιπάνετε με σαπούνι αφαίρεσης κεριού, και μετά περάστε γυαλόχαρτο σε τρία βήματα, σκληρότητάς 40, 80, και μετά 120. Προσέξτε όμως τις πολύ παλιές κερωμένες σκάλες, καθώς το ξύλο μπορεί να είναι βαθιά επιστρωμένο με το κερί. Το χρώμα δεν θα προσκολληθεί σωστά πάνω στο κερί. Αν έχετε αμφιβολίες, κάντε πρώτα δοκιμές.

Βήμα 2: Πλύνετε τις σκάλες σας

Πλύνετε χρησιμοποιώντας κρυστάλλους σόδας, και μετά ξεπλύνετε με καθαρό νερό, τις σκάλες που είναι βερνικωμένες, υαλοποιημένες, ή με παρκέ. Να προσέχετε να μην μουλιάσει το ξύλο με το νερό.

Βήμα 3: Προετοιμάστε την επιφάνεια της σκάλας σας

Τρίψτε με γυαλόχαρτο 150 κάθε στοιχείο της σκάλας.

Βήμα 4: Ξεσκονίστε γωνίες και γείσο

Ξεσκονίστε καλά, δίνοντας προσοχή στις γωνίες και γείσο.

Βήμα 5: Εφαρμόστε και πατήστε καλά ταινία

Εφαρμόστε χαρτοταινία στον τοίχο δίπλα από το ξύλο. Πατήστε την ταινία καλά για να αποφύγετε σταγόνες χρώματος.

Βήμα 6: Πριν το βάψιμο, ελέγξτε την δομή

Πριν βάψετε την σκάλα, ελέγξτε την επιφάνεια και την δομή της σκάλας. Αν έχει λεκέδες, σημάδια από καρφιά, ίχνη φθαρμένης υαλοποίησης, ή είναι κατασκευασμένη από ξύλο με πολύ τανίνη, τότε εφαρμόστε ένα στρώμα προετοιμασίας πριν το βάψιμο με πινέλο ή ρολό με μακριά τρίχα. Αφήστε να στεγνώσει για 2 ώρες. Μετά, ελέγξτε για σημάδια και ξεσκονίστε.

Βήμα 7: Ανακατέψτε το χρώμα

Πριν την εφαρμογή, ανακατέψτε με ένα μακρύ ραβδί. Ξεκινήστε βάφοντας τα ξύλινα στοιχεία (γείσο, κάγκελα, κουπαστές, και λοιπά). Ξεκινήστε από τα ψηλότερα σκαλιά της σκάλας, βάφοντας τις γωνίες των σκαλιών και τα ύψη με πινέλο.

Βήμα 8: Βάψτε τα σκαλιά με ένα ρολό

Βάψτε τα σκαλιά της ξύλινης σκάλας σας με ένα μικρό ρολό βερνικιού 5 χιλιοστών. Αφήστε να στεγνώσει για 3 ώρες.

Βήμα 9: Εφαρμόστε το δεύτερο χέρι

Κάντε το ίδιο για το δεύτερο χέρι. Αφαιρέστε την προστατευτική χαρτοταινία πριν στεγνώσει τελείως το χρώμα.