Διάφορα Θέματα

Ασφάλεια στο χώρο εργασίας

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Είτε δουλεύετε σε οικοδομή, εργοστάσιο ή αλλού, αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο χώρο εργασίας και θα σας παρουσιάσει τα εργαλεία και τα προϊόντα τα οποία μπορούν να σας σώσουν τη ζωή.

Στην Κύπρο συμβαίνουν πέντε με έξι ατυχήματα την ημέρα κατά μέσο όρο και συνεχίζουν να αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό. Είτε είστε αγρότης, τεχνίτης ή μηχανικός, πάνω απ’ όλα είστε άνθρωπος και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιο θα είναι το επόμενο θύμα. Κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του ανάπηρος, γι’ αυτό και πρέπει να παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Διότι αυτά τα ατυχήματα, οφείλονται κυρίως στην χρήση κακής ποιότητας εξοπλισμού προσωπικής προστασίας.

Πατώματα στο χώρο εργασίας:
Η ασφάλεια της υγείας και της ευημερίας του προσωπικού, απαιτεί τα πατώματα να είναι σε καλή κατάσταση, κατάλληλα για την εργασία που επιτελείται πάνω σε αυτά και χωρίς εμπόδια. Πάνω απ’ όλα, ένας χώρος εργασίας θα πρέπει να προσφέρει οδηγίες και καθοδήγηση, για το πώς μπορούν να αποφευχθούν γλιστρήματα, παραπατήματα και πτώσεις. Εκτός από την οικονομική ζημιά, αυτά τα ατυχήματα μπορεί να κοστίσουν σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Στους χώρους εργασίας, αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στις εισόδους, σε ράμπες φορτοεκφόρτωσης, σε σκοτεινούς χώρους και περιοχές που υπάρχουν ψηλά καροτσάκια ή που μετακινούνται μεγάλα αντικείμενα. Ο κίνδυνος γλιστρήματος ή παραπατήματος μπορεί να μειωθεί σημαντικά στο στάδιο του σχεδιασμού. Ένας καλός σχεδιασμός του εργασιακού χώρου, είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να αποτραπούν τα γλιστρήματα, τα παραπατήματα και οι πτώσεις. Το γράσο, τα λάδια, η σκόνη, σπασίματα από μηχανήματα και το γλιστερό έδαφος σε πλατφόρμες φορτοεκφόρτωσης, είναι οι κύριες αιτίες αυτών των ατυχημάτων.

Γλιστρήματα:
Το αίτιο του γλιστρήματος οφείλεται κυρίως σε υγρά και γλιστερά πατώματα. Εκτός από τον προφανή λόγο ενός περιστασιακού γλιστρήματος, η μικρή τριβή και πρόσφυση ανάμεσα στα πόδια και στο πάτωμα, μπορεί να οδηγήσει σε γλιστρήματα, τα οποία με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Για να προστατέψετε την επιφάνεια του πατώματος σε διάφορες περιοχές ή σε εργασιακούς χώρους οι οποίοι έρχονται σε επαφή με νερό, η επιφάνεια του πατώματος θα πρέπει να δίνει το απαραίτητο κράτημα.

Παραπατήματα:
Ο ανεπαρκής φωτισμός είναι η κυριότερη αιτία για τα παραπατήματα. Εμπόδια και ακαταστασία μέσα στο χώρο, τυλιγμένα χαλιά και ακάλυπτα καλώδια, μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας και να σκοντάψετε. Τα ανώμαλα πατώματα μπορεί να ευθύνονται επίσης για τα παραπατήματα. Τα ανώμαλα πατώματα, οι ράμπες και οι σκάλες πρέπει να είναι εύκολα ορατά.

Πτώσεις:
Όσον αφορά τις πτώσεις, προκαλούνται κυρίως από ανώμαλα πατώματα αλλά και άσχημα τοποθετημένες σκάλες ή εξοπλισμό. Επίσης, ένα χαμηλό εμπόδιο μπορεί να προκαλέσει πτώση. Οι αλλαγές στην ομαλότητα του πατώματος πρέπει να τονίζονται με διακριτά σημάδια. Επίσης, μεμονωμένα χαμηλά σκαλοπάτια ευθύνονται για ένα μεγάλο αριθμό πτώσεων.

Υλικά επίστρωσης δαπέδου:
Εκτός από τα συνηθισμένα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή γλιστρημάτων, παραπατημάτων και πτώσεων, πρέπει να ληφθούν μερικά σχεδιαστικά μέτρα για να αποφευχθούν τέτοια ατυχή περιστατικά. Αυτό μπορεί να γίνει με τα κατάλληλα και προηγμένα υλικά επίστρωσης δαπέδου. Ο καλύτερος τρόπος για να το βελτιώσετε αυτό, είναι χρησιμοποιώντας εποξικές επιστρώσεις. Τα πατώματα ενάντια στα γλιστρήματα με τραχιά επένδυση είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο.

Ανάλογα με τον κίνδυνο γλιστρήματος ή παραπατήματος και τη σοβαρότητα τους, έχουμε τρία είδη εποξικών ασπίδων προστασίας:

  • Επένδυση για το δάπεδο του γκαράζ
  • Εποξική ρητίνη δύο πακέτων με βάση το νερό
  • Πρόσθετα ενάντια στα γλιστρήματα

Εκτός από εποξικές βαφές, διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία βαφών σε σπρέι ενάντια στα γλιστρήματα. Καθώς έχουν την μορφή σπρέι, στεγνώνουν εύκολα και έχουν απαλό φινίρισμα. Έχουν πολύ καλό κράτημα και επένδυση ενάντια στα γλιστρήματα για την αποτροπή ατυχημάτων.

Για προστασία από γλιστρήματα σε περιοχές που χρειάζεστε μεγάλη τριβή, δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • Την επένδυση ενάντια στα γλιστρήματα σε σκαλοπάτια
  • Επένδυση επιφανειών
  • Επίστρωμα για βαριές εργασίες
  • Άκρες για σκαλοπάτια.

Όλα έχουν σκληρές επιφάνειες ενάντια στα γλιστρήματα και είναι για πολλές χρήσεις με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα επιστρώματα και οι άκρες για τα σκαλοπάτια είναι διαθέσιμα σε δύο έντονα χρώματα, κίτρινο και λευκό. Τα καλύμματα σκαλοπατιών ενάντια στα γλιστρήματα, είναι τα καλύτερα μέτρα για ολισθηρά και φθαρμένα σκαλοπάτια. Τα καλύμματα επιφανειών είναι καλά επίσης για ράμπες και διαδρόμους.

Για βαφές δαπέδων εξωτερικού χώρου και βαμμένα σημάδια, προσφέρουμε βαφές για πατώματα που στεγνώνουν γρήγορα και είναι εύκολες στη χρήση, ενώ μπορείτε να πατήσετε πάνω τους μετά από μία ώρα μόνο μετά την εφαρμογή τους. Επίσης διαθέτουμε στένσιλς για χρωματιστές βαφές.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ:

Προσδιορίστε τον κίνδυνο, βρείτε την αιτία που προκαλεί τον κίνδυνο και διορθώστε το πρόβλημα. Αυξήστε την προστασία ενάντια στα γλιστρήματα, με την εφαρμογή επιστρώσεων στα δάπεδα. Συντηρήστε τα με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και γάντια για να αποφύγετε τα γλιστρήματα και τα γδαρσίματα στα χέρια από βαριά φορτία και αιχμηρά αντικείμενα. Διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από γάντια ασφαλείας από πολύ μαλακά μέχρι με επικάλυψη από Nylon PU, Latex ή Νιτρίλιο. Για μάσκες ασφαλείας ρίξτε μια ματιά στις μάσκες υγιεινής για τη σκόνη και μια παραλλαγή με βαλβίδα, τη μάσκα ενάντια στη σκόνη με βαλβίδα. Εκτός από μάσκες, προσφέρουμε γυαλιά ασφαλείας, μπουφάν, παπούτσια, προστατευτικά για τα αυτιά και επιγονατίδες. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες επιλογές από τη μεγάλη μας γκάμα από πανοραμικά γυαλιά ασφαλείας, προστατευτικά για τα αυτιά και επιγονατίδες.

Σκεφτείτε αυτές τις επιλογές για την ασφάλεια σας και για να μειώσετε τους κινδύνους και τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας σας. Το προσωπικό και οι εργάτες θα πρέπει να εκπαιδεύονται για να κατανοούν αυτούς τους κινδύνους και πως μπορούν να τους αποφύγουν. Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός είναι επαρκής και φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια με καλή πρόσφυση και όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω.