Χρώμα & Διακόσμηση

Φέρτε το Ποζιτάνο στο… σπίτι σας! Ιδέες εξωτερικού βαψίματος

Σε αυτό το κείμενο θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε στην εξωτερική όψη του σπιτιού μας, το πανέμορφο και ιδιαίτερο ύφος του Ποτιζάνο, το οποίο βρίσκεται στην Ακτή του Αμάλφι.

Το Positano, ένας διάσημος τουριστικός προορισμός κατά μήκος τη ακτής του Αμάλφι χαρακτηρίζεται από τις απίστευτα όμορφες παραλίες του και την ευχάριστη αισθητικά αρχιτεκτονική του. Τα γραφικά κτήρια της πόλης είναι κολλημένα στις βραχώδεις πλαγιές με την πυκνή βλάστηση οι οποίες βλέπουν τα έντονα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου με τα διάσπαρτα γιοτ και βάρκες, τα οποία πλέουν πάνω στα κύματα κατά μήκος της παραλίας.

Μπορεί να μην είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς κατά μήκος της ακτής, αλλά είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ξεχωριστούς- τα πάντα είναι στα λευκά, και λαμπυρίζει με την αγνότητα και την καθαρότητα του ενώ είναι ορατός από μακριά. Η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζεται γενικά σαν “Κλασσική Ιταλική Αρχιτεκτονική,” εκμεταλλευόμενη μια ενιαία, γεωμετρική διάταξη, το χαρακτηριστικό ασβεστωμένο σοβά και τις σκεπές με τα κεραμίδια. Παρομοίως, οι απαλές καμπύλες της και οι φυσικές δομές της δείχνουν ότι επηρεάστηκε από την Μαυριτανική αρχιτεκτονική, και η ιστορία και ο σχεδιασμός του Positano κάνει εμφανές ότι ολόκληρη η πόλη χαρακτηρίζεται από μια παγκόσμια κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά. Η εκμετάλλευση των παστέλ τόνων σε συνδυασμό με το άφθονο λευκό στα χρώματα του εξωτερικού των κτηρίων είναι το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του. Η φανταστική εμφάνιση του Positano μπορεί να αναπαρασταθεί στο εξωτερικό του σπιτιού σας με λίγη προσπάθεια και με τα απαιτούμενα χρώματα.

Όλοι είναι εξοικειωμένοι με τις ελκυστικές αποχρώσεις των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στις μπογιές, παρόλα αυτά μπορεί να ξαφνιάσει πολλούς το γεγονός ότι και το λευκό χρώμα έχει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με την φωτεινότητα, τον τόνο και το πόσο γυαλιστερό είναι. Η ηρεμία του λευκού το έχει κάνει πολύ δημοφιλές στους σχεδιαστές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αλλά και κήπων.

Μέρος αυτής της ποικιλίας δίνεται επίσης στα ‘Χρώματα Εξωτερικών Τοίχων’. Για τους αρχάριους, ο ολόλευκος εξωτερικός σχεδιασμός μπορεί να αποτελεί μια καλή αρχή. Παρόλα αυτά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χρώμα στις προεξοχές και στα περβάζια των παραθύρων επιλέγοντας αποχρώσεις τις επιλογής σας από το ‘Professional Acryl’. Παρακάτω θα βρείτε μερικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε τις σωστές αποχρώσεις στις μπογιές.

  • Η επιλογή λευκού χρώματος με τη σωστή φωτεινότητα είναι πολύ σημαντική για το εξωτερικό βάψιμο, αν έχετε ευαισθησία στην ποσότητα ακτινοβολίας από τον ήλιο που θα αντανακλάται από την μπογιά και την λάμψη που θα παράγει. Μπορείτε να επιλέξετε μια πιο έντονη απόχρωση λευκού για το εξωτερικό, αντί για ένα πιο μουντό τόνο, επειδή θα κάνει το σπίτι σας να λάμπει κατά την διάρκεια της ημέρας. Για αυτό τον σκοπό, μπορείτε να επιλέξετε τις αποχρώσεις LPC 0722, LPC 0672 ή LPC 1195 της ‘Professional Acryl’. Για περισσότερη ακρίβεια και καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε την επιλεγμένη σας απόχρωση σε ένα σημείο στο οποίο πέφτει αρκετός ήλιος κατά την διάρκεια της ημέρας, πριν βάψετε όλο τον τοίχο.
  • Παρομοίως, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο ζεστό ή κρύο τόνο λευκού για να βάψετε το εξωτερικό του σπιτιού σας ανάλογα με τον περιβάλλον χώρο και το κλίμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρώς ροζ/κόκκινη απόχρωση λευκού όπως LPC 0513, LPC 0653 ή LPC 0533 για να βάψετε το εξωτερικό ενός σπιτιού που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή ή βρίσκεται σε μια κρύα περιοχή για να του δώσετε μια πιο σπιτική και ζεστή αίσθηση όπως ακριβώς τα παραλιακά σπίτια και τα θέρετρα στο Positano. Μια πιο κρύα απόχρωση, η οποία μοιάζει με τα μπλε νερά της Μεσογείου, όπως η LPC 1954, η LPC 2093 και η LPC 1934 θα είναι κατάλληλη για ένα σπίτι που βρίσκεται σε μια πιο ζεστή περιοχή και είναι περιτριγυρισμένο από φυτά και βλάστηση.
  • Εκτός από τις αποχρώσεις, ένα πιο σημαντικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό στις μπογιές είναι η διάρκεια τους. Όσον αφορά αυτό, σας προτείνουμε τις μπογιές ‘High Cover Smooth’ και ‘X-Treme X-Posure Smooth’ επειδή είναι αδιάβροχες και προστατεύουν από την μούχλα και από τις ακραίες συνθήκες.

 

Με χρήση των σωστών μπογιών και χρωμάτων, είναι εύκολο να αναπαραστήσετε ένα ύφος από την ακτή του Αμάλφι στο εξωτερικό του σπιτιού σας.