Διάφορα Θέματα

Αρχιτεκτονική 1970 – Σήμερα

Η βιωσιμότητα και η τεχνολογία είναι σημαντικά χαρακτηριστικά στη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Τα κτήρια είναι σχεδιασμένα, έτσι ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τονίζουν περιβαλλοντικά στοιχεία τους, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία για αυτό.

Μεταμοντέρνα Αρχιτεκτονική: 1970 – 1990

Η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική είναι λιγότερο σοβαρή από τον μοντερνιστή προκάτοχο της και έχει έναν παιχνιδιάρικο ειρωνικό τόνο. Σκοπός της ήταν να είναι ζεστή και ευχάριστη. Τα κτήρια έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, μια αντίδραση στο μοντερνισμό, ο οποίος θεωρείτο κρύος και άψυχος.Ο μοντερνισμός παράχθηκε από την αυστηρότητα και ο μεταμοντερνισμός ήταν η αντίθεση του. Η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική δεν μιμείται τοπικά στυλ και ως αποτέλεσμα, τα κτήρια έχουν την τάση να είναι σαφώς ξεχωριστά από το περιβάλλον τους.

Το Κέντρο Trafford στο Manchester, είναι ένα καλό παράδειγμα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής. ‘Εχει αναφορές σε Ρωμαϊκά και Ελληνικά γλυπτά, νεοκλασικές κολώνες και ένα θόλο που μοιάζει με τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Τα σχήματα και τα στυλ είναι μικτά με επιρροή από παντού, τα ιστορικά στυλ έχουν μπερδευτεί, το χρώμα είναι εκφραστικό και το αποτέλεσμα είναι αντικομφορμιστικό. Το στυλ περιβάλλεται από αντιφάσεις και μερικοί κριτικοί εναντιώνονται στην υπερβολική προσέγγιση του μεταμοντερνισμού, ενώ άλλοι βλέπουν ότι έχει εναντιωθεί σε παλιές ιδέες αρχιτεκτονικής, χωρίς να απολογείται για το ότι τόλμησε να είναι διαφορετικός.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:

 • Χρώμα
 • Μοναδικός σχεδιασμός
 • Ιστορικές αναφορές
 • Ποικιλία υλικών
 • Μικτός σχεδιασμός

Αποδομισμός: 1980 – Αρχές του 21ου αιώνα.

Η αρχιτεκτονική του αποδομισμού κάνει μια δήλωση και προκαλεί τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την αρχιτεκτονική. Οι κατασκευές του αποδομισμού, δεν ακολουθούν τη λογική γεωμετρία και ως αποτέλεσμα το εξωτερικό διαστρεβλώνεται. Δημιουργείται χάος μέσα από το χειρισμό του σκελετού της κατασκευής. Η πρόοδος στην τεχνολογία των υλικών αλλά και της αεροναυπηγικής, έχει επιτρέψει να γίνουν πραγματικότητα τέτοια σχέδια.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη μπορεί να υπερηφανεύεται για την “Αρχιτεκτονική του Αποδομισμού”, η οποία έχει και στοιχεία από αρχιτέκτονες όπως οι Frank Gehry και Zaha Hadid. Μερικοί αρχιτέκτονες έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό τον όρο, αλλά ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ως ορισμός. Η αρχιτεκτονική σήμερα εστιάζει σε υλικά αντί σε βαφές, επομένως δεν περιλαμβάνεται μια παλέτα χρωμάτων σε αυτή και στην επόμενη κατηγορία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:

 •  Κατακερματισμός
 • Μη λογική γεωμετρία
 • Χειρισμός επιφανειών
 • Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία

Μοντερνα Αρχιτεκτονικη: 2000 μέχρι και σήμερα.

Η βιωσιμότητα και η τεχνολογία είναι σημαντικά χαρακτηριστικά στη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Τα κτήρια είναι σχεδιασμένα, έτσι ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τονίζουν περιβαλλοντικά στοιχεία τους, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία για αυτό. Φουτουριστικά υλικά επιτρέπουν στις δημιουργίες να κινούνται μακριά από μοντέρνα κυβικά σχήματα και αντί αυτού, γίνονται ρευστές, κυματιστές γραμμές.

Η χρήση ελαφριών σωληνοειδών υλικών και προηγμένα τρισδιάστατα σχέδια, επιτρέπουν περισσότερη ελευθερία στην πραγματοποίηση των ιδεών. Οι κατασκευές έχουν εύκαμπτα όρια που μπερδεύουν το διαχωρισμό ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και μεγιστοποιούν την ιδιότητα του φυσικού φωτός και του εξαερισμού. Η μηχανική τοποθετείται στο εξωτερικό για να αυξήσει τις δυνατότητες για επιπλέον χώρο εσωτερικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:

 • Άτακτες μορφές
 • Οικολογικός σχεδιασμός
 • Τοίχοι από γυαλί