Topic image
DIY Tips: Πώς να βάψετε μόνοι σας!
Το βάψιμο είναι διασκέδαση

Ανακαινίζετε; Περιορίστε τα έξοδά σας κάνοντας μόνοι σας τα αναγκαία μικρομαστορέματα και την ανανέωση της βαφής στους τοίχους του σπιτιού σας! Προμηθευτείτε τα κατάλληλα υλικά, οπλιστείτε με θετική ενέργεια και φαντασία και ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα. 

Ανακαινίζετε; Περιορίστε τα έξοδά σας κάνοντας μόνοι σας τα αναγκαία μικρομαστορέματα και την ανανέωση της βαφής στους τοίχους του σπιτιού σας! Προμηθευτείτε τα κατάλληλα υλικά, οπλιστείτε με θετική ενέργεια και φαντασία και ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα. 
 
Τι χρειάζεται να κάνετε για την προετοιμασία:
 
Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο, στην απόχρωση της αρεσκείας σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε σωστά τις προς βαφή επιφάνειες. Πάρτε λοιπόν τη σπάτουλα και το γυαλόχαρτο και καθαρίστε καλά τις επιφάνειες, απομακρύνοντας τυχόν σαθρά υλικά. Στη συνέχεια, καθαρίστε τη σκόνη με την πατρόγκα. Τις μικροατέλειες στο σοβά (π.χ. ρωγμές, οπές) μην τις φοβάστε. Είναι συνηθισμένες και μπορούν να αποκατασταθούν ιδιαίτερα γρήγορα και εύκολα με τους στόκους σπατουλαρίσματος ISOMAT ACRYL STUCCO ή FAST-COVER. Πώς; Απλά τοποθετείστε στη ρωγμή ή την τρύπα στο σοβά, το υλικό με σπάτουλα, πιέζοντας μέχρι την πλήρη κάλυψη του κενού. Δεν χρειάζεται τρίψιμο! Αμέσως μετά, λειάνετε την επιφάνειά σας με τη σπάτουλα και περιμένετε περίπου μισή ώρα, μέχρι να στεγνώσει το υλικό και να μπορεί να βαφεί η επιφάνεια. Σε περίπτωση που χρειάστηκε να στοκάρετε μεγάλο μέρος της επιφάνειας λόγω φθοράς, καλό θα ήταν να ασταρώσετε την επιφάνεια αυτή με το ακρυλικό αστάρι FLEX-PRIMER, για να τη σταθεροποιήσετε καλά, πριν την εφαρμογή της βαφής.
 
Πώς θα βάψετε τον χώρο μόνοι σας;
 
Αφού κάνατε τα απαραίτητα μαστορέματα για την προετοιμασία των προς βαφή επιφανειών, το δύσκολο κομμάτι πέρασε ήδη και ξεκινάει η διασκέδαση: Είστε έτοιμοι για βάψιμο! Η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί κυρίως όρεξη και δημιουργικότητα! Για να έχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα και να μην πάνε οι κόποι σας χαμένοι, επιλέξτε ένα υψηλής ποιότητας πλαστικό χρώμα για εσωτερική χρήση, όπως το ISOMAT PROFESSIONAL CLASSIC. Στη συνέχεια, επιλέξτε την απόχρωση που ταιριάζει στον χώρο σας, από τις χιλιάδες μοναδικές αποχρώσεις του συστήματος χρωματισμού ΙSOMAT COLOR SYSTEM. 
 
Απομακρύνετε τα έπιπλα και προστατέψτε το δάπεδο με χαρτόνι η νάιλον. Κολλήστε χαρτοταινία στα σημεία (σοβατεπί, ενώσεις με το ταβάνι, διακόπτες, πόρτες κτλ.) που θέλετε να παραμείνουν άβαφα εξασφαλίζοντας έτσι, ακρίβεια στο τελικό αποτέλεσμα και ευκολία κατά τη βαφή.
Πριν ξεκινήσετε, αραιώστε το χρώμα με 5-10% νερό για μεγαλύτερη ευκολία εφαρμογής. Συνεχίστε βάφοντας με το πινέλο τα κοψίματα (τις γωνίες, δηλαδή, στις ενώσεις των τοίχων), τις εσοχές και τις λεπτομέρειες γύρω από τις πόρτες και τους διακόπτες. Συνεχίστε βάφοντας τη μεγάλη επιφάνεια του τοίχου με ρολό. Όπου δε φτάνετε, χρησιμοποιήστε κοντάρι (σκουπόξυλο ή ειδική προέκταση που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε χρωματοπωλείο). Εφαρμόστε το χρώμα σε δύο στρώσεις.
 
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία σε κάθε τοίχο ξεχωριστά. Θαυμάστε το τελικό αποτέλεσμα και πιείτε ένα δροσιστικό ρόφημα στην υγειά σας!
 
Χρήσιμες συμβουλές:
 
1. Ξεκολλήστε με μεγάλη προσοχή τη χαρτοταινία, ενώ ο τοίχος είναι ακόμη νωπός.
2. Καθαρίστε καλά τα εργαλεία σας με νερό, ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενή σας ανακαίνιση!
3. Το χρώμα που σας περίσσεψε μην το πετάξετε! Τα χρώματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε ξανά, εφόσον τα αποθηκεύσετε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
4. Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα ΒΑΣΙΚΟ: Κρατήστε τον κωδικό της απόχρωσης που χρησιμοποιήσατε! Θα τον χρειαστείτε σε περίπτωση που θέλετε στο μέλλον να φρεσκάρετε τους τοίχους σας στην ίδια ακριβώς απόχρωση, αλλά και για να την προτείνετε σε κάποιο φίλο σας.
 
Υλικά για την προετοιμασία:
Σπάτουλα (μικρή), Γυαλόχαρτο (100άρι), Πλατιά βούρτσα βαφής (πατρόγκα), Στόκο σπατουλαρίσματος (ISOMAT ACRYL STUCCO ή FAST-COVER).
 
Υλικά για τη βαφή των επιφανειών:
Χαρτοταινία (μπλε), Πινέλο και ρολό, Σκαφάκι, χαρτόνι ή νάιλον, Ακρυλικό αστάρι (FLEX-PRIMER), Υψηλής ποιότητας πλαστικό χρώμα για εσωτερική χρήση (ISOMAT PROFESSIONAL CLASSIC).
 
Είστε έτοιμοι. Καλές δουλειές!